pondelok 15. mája 2023

 Vieme si pomôcť aj sami?

V predošlom príspevku som popísal stav konečného stupňa čistenia splaškových vôd v obciach presnejšie potrebu vybudovania ČOV. Orientoval som sa len na obce, ktoré majú v programe vysokú prioritu. 

Na vybudovanie ČOV z iniciatívy obce je potrebné dodržať postup schvaľovania v obecnom zastupiteľstve. Aj keď sa nájde iniciatívny starosta, musí presvedčiť poslancov. Tí sa rozhodujú podľa vlastných priorít, napríklad, ak už si vybudoval vlastnú ČOV, chce využiť obecné prostriedky na iné účely. A aj starosta musí pred prednesením zámeru zvážiť možnosti obce, finančné a priestorové. 

Optimálny stav je, keď obec má vhodné parcely, má vlastné finančné prostriedky a iniciatívnu obecnú radu. Čakanie na príspevok z Environmentálneho fondu je beh na dlhé trate, pritom mnohé obce by pomohli svojin obyvateľom , keby vybudovali v predstihu ČOV za vlasné prostriedky  a zvážali žumpové vody.  Ako to vysvetliť občanom?

Uveďme ako príklad obec  s najnižšou prioritou, takých je 1016, je to presne polovica všetkých obcí a má priemerne 344 obyvateľov, t.j. cca 300 adresných bodov.

Takáto obec pri priemernej spotrebe 80 l/EO,deň potrebuje cca 1000 vývozov fekálnym vozom ročne, priemerná cena za vývoz sa pohybuje od 50 do 100 €, priemer 60 €, celkový náklad  na vývoz 60 tis. €/rok.

Výpočet je idealizovaný, vozidlo nemusí byť vždy dostupné a využité, spotreba môže byť menšia alebo väčšia, ale pre naše potreby je dostatočne výpovedný.

Cena koreňovej ČOV, ktorá sa pokladá medzi ČOV za najvyššiu, by bola podľa podmienok zo skúseností  170-220 tis €. Ak sa skrátením vývoznej vzdialenosti a znížením poplatku zníži cena odvozu na 30 €/vývoz, návratnosť projektu by bola 7 rokov. Je to doba za horizontom poslanca, ale obyvateľ sa väčšinou zdrží v obci dlhšie. 

Životnosť podobných KČOV z Českej republiky je viac ako 20 rokov.  Otvorením  filtra po 15 rokoch  sa zistila kolmatácia do hľbky 15 cm, čo predstavuje cca 30 % účinnej výšky. 

Môžeme tedy s istotou konštatovať, že ďaľších 15 rokov môžu vyvážať žumpy a vytvárať rezervný fond na obnovu. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára