utorok 30. mája 2023

 Gudronové jamy

Minister Budaj zastavil tender respektíve ukončenú súťaž na riešenie gudronových jám v Predajnej za 40 mil. €. 

To už je za nami, jamy nevyrieši minister, ale zodpovední pracovníci. Pokračovanie bolo , že miesto 40 mil.€ na tender sa použilo 100 tis. € pre VVÚH na nákup meracieho zariadenia a asi mesiac sa robili nejaké úkony, merania, čistenie. Toľko informácie dostupné z tlače.

Voda napršala znovu, zmena nenastala.

Pravdepodobne sa hľadá ďaľšia cesta. 

Medzitým sme zmenili vládu, nastúpili noví ľudia a pán predseda vlády sa vyjadril, že chce pritiahnuť mladých ľudí zo zahraničia. To mi pripomenulo biblický príbejh o márnotratnom synovi. Ten si užil sveta, a keď sa schudobnelý vrátil, bol privítaný s otvorenou náručou. Syn, ktorý medzitým doma pracoval a otca živil bol mimo záujmu. Tak ma napadlo, či by sme nemohli zapojiť do riešenia gudronových jám mládež, študentov techniky , chemikov, krajinárov. 

Pôvodné projekty  gudronových jám ich umiestnili na svahoch  nad obcou. Vytvorili jamy do ktorých sa zvažovali z jednej alebo dvoch strán. Tým sa zmešila možnosť prítoku zrážkovej vody. Zostávajúce svahy boli odvodnené priekopami po obvode nádrží. Celé to bolo založené na premise, že odpar je na našom území vyšší ako zrážky.  Zamedzením prítoku z okolia malo byť znemožnené nadmerné dvíhanie hladiny. Pravdepodobne zostali neriešené dva problémy, odpar z hladiny je znemožnený plávajúcou vrstvou chemikálií a chemikálie vylučujú zapáchajúce plyny. To sa zvyšuje vplyvom insolácie, stúpajúca teplota zvyšuje tvorbu zapáchajúcich plynov.

 Čo s tým má mládež?  Mám taký sen, urobiť letný tábor s dlhodobým workshopom, vyčistiť jarky, odstrániť nálety, a hlavne položiť na hladinu gudronov plávajúce rohože osadené vodnými rastlinami. Rastliny by určili a dopestovali v Nitre, konštrukcie ostrovov navrhli v Bratislave, stretli by sa v Predajnej a spoločne ukázali, že to vedia.  Malá odmena by  len posilnila vzťahy so Slovenskom.

Celý náklad by neprekročil ani zlomok toho, čo je teraz na to určené.

Čo na to pán  predseda vlády?


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára