pondelok 28. augusta 2023

   

Povoľovanie malých  ČOV

  Už k územnému rozhodnutiu sa  vyjadrujú  všetci dotknutí majitelia pozemkov a inžinierskych sietí. To je pri rešpektovaní súkromného majetku opodstatnené, ale prečo prešla povinnosť alebo oprávnenie na vyjadrovanie k malým ČOV  v rámci managementu povodia na SVP je záhadou. Podnik, ktorý vie obhospodarovať veľké vodné stavby sa musí zaoberať drobnými vodohospodárskymi stavbami v priestoroch do ktorých roky ani nevstúpil. Naviac zmeny v požiadavkách na hospodárenie s vodou, zachytávanie, čistenie sa menia rýchlejšie ako je schopný preškoliť svojich zamestnancov.

Zvláštnou kapitolou by mohlo byť vyjadrovanie k domovým ČOV.  

Podľa Vyhlášky č. 119/2016 Z. z. MŽP SR,  sa  vodné stavby  zaraďujú do kategórií. Kategorizácia sa zakladá na odhade faktora rizika, ktorý vyplýva z existencie vodnej stavby.  Vypočíta sa faktor F, odhad faktora rizika (F) je daný súčtom všetkých priamych a následných strát vrátane ľudských životov, ku ktorým by došlo pri havárii konštrukcie, ktorá zadržiava vodu pri plnom vzdutí v nádrži.

Preskočíme výpočty ohrozenia majetku a ľudí pri veľkých stavbách ale celkovo sa podľa rizika stavby radia:

3. Podľa bodového hodnotenia faktora rizika sa vodné stavby zaraďujú do kategórie takto:

3                          F              <             15          ...            IV. kategória*

15                       F              <             150        ...            III. kategória

150                     F              <             1 000    ...            II. kategória

F                          1 000    ...            I. kategória

Poznámka:

* Ak je 3 ≤ F ≤ 5 a je tvorené výhradne z priamych škôd na samotnej vodnej stavbe a zo škôd na úžitku z prerušenia prevádzky vodnej stavby, môže poverená organizácia po predchádzajúcom súhlase príslušného orgánu štátnej vodnej správy navrhnúť ministerstvu nezaradenie vodnej stavby do IV. kategórie alebo jej vyradenie zo IV. kategórie.    (koniec citácie)

Prakticky všetky domové ČOV nedosiahnu ani veľkosť 1 bodu F, vyčíslenie environmentálneho poškodenia pri nefunkčnej ČOV je takmer nemožné.

Ešte je tu hľadisko hygienické, ale to je samostatná kapitola, do našich predpisov sa dostalo až zmenou vyhl.269/2023 MŽP SR.

Ani najväčšia MBČOV pre 12 osôb nemá objem vody väčší ako 4 m3, ale je vodnou stavbou, ktorá podlieha ročnej revízii a odoberaniu vzoriek.

Žumpa s objemom 12 m3, neodborne osadená,  bez skúšok tesnosti, bez kontroly vyvážania  a s priamym ohrozovaním spodnej vody takouto stavbou nie je.

 Na otázku  pre MŽP SR ako uviesť tento rozpor do súladu s potrebami spoločnosti bolo doporučené obrátiť sa na odbornú organizáciu. Konkrétny údaj ostal utajený.

 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára