sobota 12. augusta 2023

 Ako je to s  kalom?

V minulých príspevkoch som navrhoval manipuláciu s kalom, jeho minimalizáciu dezinfekciou pri zvýšenej teplote a súčasnou zmenou objemu.

Súčasné nariadenie vlády ale prakticky neumožňuje inú manipuláciu s kalom ako odvoz na centrálnu ČOV.

Na Slovensku legislatíva nestíha svetové trendy, nebudem rozoberať možné príčiny.

Posledná úprava Vodného zákona  a nar. Vlády  č.269 /2010 v oblasti čistenia odpadových vôd  boli odpoveďou na infringement EK, formulovala sa zmena v ochrane vôd, ale neposkytli žiadne možnosti využitia vo svete  používaných metód pre zlepšenie súčasného stavu. Obávam sa, že nebol pochopený ani princíp obsahu infringementu.  Vyčítal  nedostatok kontroly.  Pretože u nás decentralizované čistenie odpadových vôd nemá jasnú metodiku povoľovania a evidencie v jednej fáze riešenia odpovede bol nastolený nápad merania odtoku  a vypúšťaných hodnôt znečistenia  na domácich ČOV.

 Nástup  covidu spomalil vývoj  a skončilo to zriadením inšpektorov na kontrolu ČOV a vyhlásením ďaľšej chránenej vodohospodárskej oblasti Beskýd a Javorníkov.

V nariadení vlády sa už spomína možnosť použitia extenzívneho spôsobuj čistenia odpadovej vody kde je menovite uvedený spôsob  s použitím „predčistenia, koreňového alebo vertikálneho filtra“.  Ani zmienka o použití iného spôsobu používaného v zahraničí .

Ďalší bod ktorý  privádza majiteľa ČOV do ekonomického znevýhodnenia je manipulácia s kalom. Predtým bola aspoň zmienka o kompostovaní za určitých podmienok, teraz je menovite popísaná v §5a ods.14  „Odvoz kalu zabezpečuje vlastník MČOV do 50 EO prostredníctvom oprávnenej osoby podľa §36 ods.4  V.z. , ktorá zabezpečuje odvoz odpadových vôd a kalu do čistiarne odpadových vôd“.

To sú náklady ako keby mal žumpu.

Vyhlášku musel koncipovať osamelý človek z mesta, ktorý nemá príbuzných na vidieku a ani nemá záujem o ich spôsob života. Naviac, nevie ani domyslieť dopad jeho nápadov umiestnených v nariadení.

Ministerstvo ohlásilo zmeny Vodného zákona. Dúfam, že sa do prípravy zapojí aj odborná verejnosť

Čo s tými, ktorí pružne reagovali a kompostovisko začlenili do stavby?  Nič. je to súčasť projektu, len na rozdiel od manipulácie s kalom a jeho odvozom raz za pár mesiacov otvoria kompostovisko raz za pár rokov a požiadajú odborne spôsobilú osobu o jej odvoz. To už dúfam bude legislatíva okolo čistenia odpadových vôd v rámci prístupu ku  Green Deal  a modrej a zelenej architektúre  na inej úrovni.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára