nedeľa 17. marca 2024

 


Skúsenosti  z prevádzky verejnej  KČOV.

          Prvé návrhy malých KČOV som robil z dostupnej literatúry,  podklady z nášho územia neboli žiadne. Pokusy   budovať KČOV v deväťdesiatych  rokoch  stroskotali na troch princípoch :  1. Autori nevystihli princípy a nemali dosť informácií.   2. Prevádzku nikto odborne nesledoval a neurobil uzávery pre podklady k ďaľším stavbám.     3. Autori nevydržali nezáujem o ich činnosť a v propagácii nepokračovali..                             Aplikácie prvých KČOV boli veľmi odlišné, ale  bol použitý rovnaký prístup k riešeniu. To pri veľmi rozdielnom zaťažení prinieslo veľký rozptyl vo výsledkoch a v extrémnych prípadoch viedlo až ku kolapsu.                                                                                            KČOV  je zariadenie, ktoré využíva rovnaký princíp  „ čistenia“ ako mechanicko -biologické čistiarne, len je použité iné prostredie. S týmto elementárnym pojmom ešte dlho zvádzali súboj konzervatívni úradníci a aj akademická obec. 

       Prvá moderná KČOV bola postavená  a koludovaná  z príspevku súkromného investora  v Detskom tábore Prameň v Častej v r. 2020. Jej povoľovanie trvalo asi tri roky,  . V konštrukcii bol použitý lamelový separátor kalu. Takéto zariadenie bolo prvé vo východnej Európe, aj keď sa princíp už dlho využíva pri čistení pitnej vody.                              Návrh zariadenia bol náročný pre zložité prevádzkové podmienky. Tábor je prevádzkovaný sezónne, ale je čiastočne a cyklicky využívaný v malej miere aj mimo letnej sezóny.  Tento pricíp využívania sa používa  na turistických chatách , výsledky ich MBČOV sú žalostné. Ani kvalifikovaná obsluha nemôže ovplyvniť množstvo faktorov ktoré určujú čistiaci proces a stačí posunutie jednej hodnoty  pre zmenu ostatných .
     Povolenie na vypúšťanie vyčistenej vody určilo pdmienky na odoberanie vzoriek, pri 4 vzorkach za rok sa získa názor na funkčnosť zariadenia, ale nedáva to podrobnejší podklad pre určenie účinnosti.     
      Na posúdenie účinnsti KČOV sa podujala skupina autorov * . Po  troch rokoch pozorovania vyhodnotili odobraté vzorky a záver je „vyhovuje“ .  Medzitým sa zmenil text nar. 269/2010, ale výsledky testov vyhovujú aj novým požiadavkám.
       Pre propagáciu  KČOV je to krok dobrým smerom, v minulosti sa pri rozhovoroch záujemci pýtali:  A kde to môžeme vidieť?  Odpoveď bola: v zahraničí.   Teraz je už činnosti ďalšia obecná KČOV pre 300 EO a pri mesačných testoch sa tiež ešte nestalo, aby nevyhovela.
         
*Kolektív autorov




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára