utorok 1. novembra 2022

Sledovanie KČOV

 Nariadenie týkajúce sa prevádzky ČOV

Príprava zmeny nariadenia  vlády  č.269/2010 začala ešte pred covid epidémiou, v ďaľších rokoch sa MŽP venovalo infringementu  iných predpisov a svetlo sveta  nariadenie uvidelo až v októbri 2022. 

 Reálne sa nariadením ustanovujú požiadavky na dosiahnutie dobrého stavu vôd a preto väčšinu obsahu venuje popisom nariadení pre tvorbu úprav riečneho systému.  O tejto časti pomlčím, ale pripadá mi ako keby sa vrátil socializnus a "poručíme větru, dešti".  Spolupráca s odbornikmi v oblasti navrhovania úprav vodných tokov  by určite zmenila obsah.

Nás sa dotýka požiadavka na prevádzku KČOV.  

Pomer  čistených a nečistených aglomerácií  19:337 vyzerá uspokojivý. Pokiaľ sa pozrieme na pojem aglomerácia, zistíme, že to je len časť urbanizovaného územia  administratívne vytvorená a zvyšujúca náklady na výstavbu kanalizácie.  Práve preto sa spájajú obce a náklady na vybudovanie kanalizácie sú násobne vyššie ako decentralizované riešenie. 

Za predošlej vlády  poskytlo MŽP v rôznych formách 520 mil. € na budovanie kanalizácií  a ČOV , zvýšili pripojenie na kanalizačnú sieť cca 5 %,( Zdroj: VÚVH )čo predstavuje cca 300 tis. obyvateľov. Náklad na pripojenie bol teda  cca 1,7 tis. €/ obyvateľa. Náklady na budovanie decentralizovaného systému napr. KČOV v luxusnom prevedení od Ekočističiek je cca 1200 €/obyv.  Nepomer je očividný.

Prečo tak zoširoka:

Nariadenie  269/2022 čiastočne zjednotilo prístup k sledovaniu ČOV s európskym standardom, zaviedlo pre malé domové ČOV jeden odber ročne pri zaústení do recipientu, dva pri zaústení do vsaku.Ale súčasne zaviedlo funkciu kontrolóra, pardon revízneho technika. Tento zdvihne náklady na prevádzku. Cieľom je udržať kvalitu čistenia, čo v intervale rok pri MBČOV nebude mať skoro žiadny význam a pri KČOV vôbec žiadny prínos.  

O zavedení evidencie ČOV zatiaľ zmienka nie je, preto vystupujeme v rámci EÚ ako najzaostalejšia krajina. To, že pripomienka infringementu o sledovaní ČOV môže byť myslená aj ako vedenie evidencie  asi nikoho nenanadlo, vysvetlilo sa to spočiatku ako meranie výstupov. Od tejto požiadavky sa zrejme upustilo.

Nariadenie nerieši likvidáciu kalu kompostovaním na mieste. Súčasný stav centrálnych ČOV neumožňoval čistenie žumpových vôd a vývoz kalu bude preto ekonomicky neúnosný. 

Že sa vo svete používajú aj iné prístupy k čisteniu odpadových vôd ku nám ešte stále nedorazilo. Musíme počkať na novú generáciu úradníkov.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára